Jdi na obsah Jdi na menu

Cviky na biceps

Biceps se dá procvičit různými způsoby, v tomto článku si představíme některé cviky na tento sval.

Bicepsový zdvih s jednoručkami

Tento cvik si asi každý dokáže představit, postavíte se s mírně pokrčenými koleny a velmi malým předklonem, stáhnete lopatky k sobě a ohýbáte paži v lokti. Je důležité, abyste se soustředili pouze na biceps a lokty drželi co nejblíže vašemu tělu. Jakákoliv dopomoc jinou částí těla v jakékoliv fázi pohybu se považuje za selhání techniky, tím pádem je váha, kterou jste si zvolili pravděpodobně příliš těžká. V negativní fázi (činky se spouští dolů) nenechávejte váhu spadnout dolů vůli gravitace, ale snažte se držet neustálé napětí v bicepsu tím, že klesání činek budete přibržďovat. Doporučuji tempo 2/2/4 (2 sekundy než vytlačíte váhu nahoru, 2 sekundy v maximálni svalové kontrakci a 4 sekundy v negativní fázi).bajseps.jpg

Bicepsový zdvih s jednoručkami kladivovým úchopem

V podstatě se jedná o stejný cvik jako bicepsový zdvih s jednoručkami, akorát místo supinovaného úchopu použijete neutrální úchop (palce směřují vzhůru). Tato varianta cviku zatíží více svaly předloktí, hlavně brachioradialis. 

Bicepsový zdvih s obouruční činkou

Provedení stejné jako to, které je uvedené výše, akorát si vezmete obouruční činku. Výhodou je, že pravděpodobně budete schopni zvedat o něco větší váhy než z jednoručkami, protože odpadá nutnost stabilizace každé ruky zvlášť. Nevýhodou může být snadné vytvoření nebo podpoření dysbalancí, pokud máte biceps na jedné ruce silnější než biceps na durhé ruce.